Grillad Älgfilé

Du behöver helst en vaccmaskin, en Sous vide och en grill.

Till 4 personer
Ca 600 gram älgfilé

Kryddor såsom krossade enbär, salt, peppar
Gnid in filén med kryddorna runt om, lägg ner i en påse och vacca köttet.
Ställ in Sous viden på 56 grader, lägg sedan i filén och låt det ligga i minst 2 tim
Grilla sedan filén tills det fått en fin färg. Låt vila vid sidan om glöden ett tag. Kolla innertemperaturen som skall vara ca 58 grader
Skär upp i skivor och servera med t.ex. potatisgratäng, blåbärssås och stekta kantareller.

Har man inte en Sous vide eller grill så bryner man köttet i en stekpanna, sedan in i ugnen på ca 150 grader tills
filén fått en innertemperatur på 56–58 grader. Vira in filén i bakplåtspapper och låt det vila i 10–15 min.

Blåbärssås-Sauce Myrtille

Mycket gott till Viltkött!

Ingredienser;

75 g frysta svenska blåbär
2 msk socker (gärna rörsocker)
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk viltfond (konc)
Salt & peppar efter smak
0,5 matsked såsredning (Maizena)
25 gr smör

Gör så här;

Smält sockret i en kastrull till det är gyllenbrunt. Tillsätt blåbär, vin, vatten, fond samt salt och peppar.
Eventuellt en klick björnbärsgelé
Låt koka på medelhög värme utan lock i ca 15 min. Tillsätt redningen och låt det koka upp igen.
Tillsätt sedan smöret så att såsen blir blank och fin. Den behöver inte mixas då blåbären blir mycket mjuka.

Ladda ner och skriv ut recept

FACEBOOK:

Stort tack alla ni som kom och besökte oss på dryckesmässan i Helsingborg nu i helgen. Första mässan på länge. Vilken succé! ... See MoreSee Less

4 days ago  ·  

View on Facebook