Sverige

 Svenskt vin

Sverige är ganska nytt som vinproducerande land. Men ändå finns här idag ett 40-tal yrkesmässiga vingårdar. De bästa finns längs kusterna samt på Öland och Gotland. Svenska vingårdar har på senare tid erhållit många internationella utmärkelser och finns även på en rad kända restauranger.

Den vanligaste druvsorten för nordiskt vin är Solaris som har tagits fram på det Tyska Vininstitutet i Freiburg. Vitt vin är det som vårt klimat är mest lämpat för, men det har även med framgång producerats röda viner med Pinot Noir-kloner.

Nästan alla svenska vingårdar använder sig av druvsorter som i hög grad är resistenta mot svampsjukdomar. Det gör att mycket lite bekämpningsmedel behöver användas och man utgå från att det mesta är odlat utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Många av de allra bästa vingårdarna hittar vi på Kullahalvön, bl a Arilds Vingård som är nordens i särklass största med 20 hektar och 120 000 vinrankor.

Vingården Villa Mathilda

Kullabygdens äldsta vingård heter Villa Mathilda och drivs av Marie-Louise och Carl-Magnus Hedin.
Man planterade redan 2006 och vinstockarna har alltså vuxit i snart 15 år. Här odlas Solaris och den i Sverige ovanliga druvsorten Siegerrebe, en korsning mellan Gewurztraminer och Madeleine Angevine. Senaste åren har Villa Mathilda tagit fram en unik cuvée på Solaris och Siegerrebe. Årgång 2018 som nu säljs i vår vinbutik är paret Hedins sista, då man har överlåtit driften till Arilds Vingård.  

 

Druvor

SOLARIS
Druvan påminner, med sin friska syra, om Sauvignon Blanc, men här finns också toner av Chardonnay. Stor doft av gula frukter, äpplen, grape och gråpäron. Medelfyllig, rund smak med fin frukt och inslag av citrus, äpplen, melon och lite kryddor. Även mango och annan tropisk frukt finns där. 
 Lång och angenäm eftersmak.

Chevré och hårdostar, typ Gruyère, räkor 
 och skaldjur gör vinet rättvisa.
Eller njut det som en torr aperitif.

SIEGERREBE
Siegerrebe är en korsning mellan Gewurztraminer och Madeleine Angevine. Stor aromatisk, kryddig doft med inslag av tropiska frukter. Smaken är frisk och kryddig med tropisk frukt och mineral. Låg syra, men välbalanserad. Det här är ett spännande och mycket smakfullt vin som närmast 
 påminner om en Muscat från Alsace.

Orientalisk och kryddstark mat matchar det här vinet bra, liksom gås- och anklever, musslor i gräddig sås samt stekt, panerad fisk.

 

FACEBOOK:

Deras viner kommer snart hos oss😄 ... See MoreSee Less

5 hours ago  ·  

View on Facebook

Skörd i Sydafrika ... See MoreSee Less

2 days ago  ·  

View on Facebook