Tysklands viner

Tyskland har genomgått en riktig revolution vad gäller kvalitetsviner. Man har i grunden gjort om sin vinlagstiftning och premierar numera torra viner framför söta. Kampanjer som ”Generation Riesling” lyfter fram den unga generationen vinmakare som vågar experimentera och inte ger avkall på kvaliteten. Carliot vill lära svenska folket att dricka bra tyska viner. Torra viner, men även t ex halvtorr riesling (feinherb) som passar utmärkt som matvin.

Vi börjar med fyra Riesling vinner från Weingut Caspari-Kappel i Enkirch vid floden Mosel. Dessutom har vi ett trevligt pärlande vin gjort på 100% Riesling. Det kallas för Caspari SECCO och påminner om italienska Prosecco.  

Det här är riktigt, riktigt bra viner från underbara Moseldalen!

Läs mer om vinerna från Caspari här!

 

 

 

Du som vill lära dig mer om tyska viner besök gärna 
German Wines svenska hemsida.

Weingut Caspari-Kappel

Här pratar vi Mosel. Caspari är en av de mest lovande vingårdarna i detta underbara område.Tyvärr finns inte mycket bra viner från Mosel på Systembolaget. Det mesta är traditionellt sötsliskigt med låg alkoholhalt.

Vingården ligger i Mittelmosel, ungefär mitt emellan Zell och Bernkastel-Kues.
Orten heter Enkirch och på de mäktiga vinbergen runt om denna plats växer fantastiska odlingar med Riesling, men också en del Pino Noir (Spätburgunder) och Pinot Blanc (Weissburgunder).

Totalt har man bara 12 hektar och producerar som mest 65 000 flaskor.

Familjerna Kappel och Caspari har odlat vin sedan 1500- resp 1700-talet. Men det var 1949 som egendomarna slog samman gifte giftemål. Idag är det Nico Caspari som driver vingården tillsammans med Uwe Jostock. Den mycket begåvade Uwe som är ”Kellermeister” har tidigare arbetat både för Immich-Batteriberg och Clemens Busch. Caspari-Kappel anses idag vara ett av stjärnskotten i Mosel, ja kanske i hela Tyskland. Man har de senaste åren bl a fått fyra stjärnor av den välrenommerade vinkritikern Eichelmamann.

Carliot importerar fem viner från Caspari. Två instegsviner och två med Alte Reben, där druvstockarna är mellan 50 och 100 år gamla. Det finns både torra viner (trocken) och halvtorra (feinherb), som passar utmärkt till mat. Dessutom ett pärlande vin på 100 % Riesling, ett gott alternativ till sekt och andra mousserande viner.  

Läs mer om vinerna och beställ här!

FACEBOOK:

Thanks for coming to Sweden! Dp Burger, Albert Ahrens #winemakersdinner #tidblomwines #tidblomgroup #sydafrikaviner ... See MoreSee Less

8 hours ago  ·  

View on Facebook

Haft en fantastisk vecka med vinmakare från Sydafrika. Först Dp Burger från Glenwood och en vinprovning och middag på Restaurang Nils i Malmö med goa gäster. Sedan Albert Ahrens från the Ahrens Family och en Winemakers dinner på bl.a. Sofiero slott. Mycket lyckad vecka med roligt jobb och lite sightseeing. Speciellt tack till Dp och Albert. Welcome Back! #tidblomwines #tidblomgroup #sydafrikaviner #glenwood #theahrensfamily #bendewijn ... See MoreSee Less

2 days ago  ·  

View on Facebook

BOKA BORD
En unik vinprovning med Dp Burger från Glenwood
i Sydafrika.
Måndag den 9 september. Bara på rest. Nils i Malmö
Vingården har fått flera utmärkelser för sina viner.
Ett fåtal platser kvar! Boka via www.restaurangnils.se/kontakt/
... See MoreSee Less

1 week ago  ·  

View on Facebook